Een bloeiend ecosysteem heeft cryptocurrencies geholpen onzekerheden in India te doorstaan Nachiket Kelkar

In 2008-09, toen de wereld in de greep was van een financiële crisis, ontwikkelde een anonieme online entiteit genaamd Satoshi Nakamoto Bitcoin – een peer-to-peer, niet-gereguleerd alternatief voor het gereguleerde maar door een crisis getroffen banksysteem.

Meer dan een decennium geleden is het cryptocurrency-ecosysteem wereldwijd met grote sprongen gegroeid. In India blijft het een niet-gereguleerd goed, maar dat weerhoudt Indiërs er niet van om er groot in te investeren. Volgens een recent rapport van de handelswebsite BrokerChooser had India 10,07 crore crypto-eigenaren – meer dan enig ander land ter wereld. De VS heeft 2.74 crore en Rusland, 1.74 crore.

Populariteit

De populariteit van cryptovaluta in India explodeerde in maart 2020, direct nadat het Hooggerechtshof het verbod op cryptocurrencies van de Reserve Bank of India had opgeheven. Volgens het onderzoeksplatform Statista is de prijs van Bitcoin gestegen van $ 6.484 naar meer dan $ 47.000 nu. Eerder dit jaar bereikten de prijzen een recordhoogte van $ 61.000. De prijsstijging heeft de belangstelling van millennials gestimuleerd, zeggen experts.

Maar er zijn veel pioniers in India die cryptovaluta als early adopters hebben toegepast. Ze zagen een mooie toekomst in crypto lang voordat anderen dat deden. Sommigen van hen zijn enkele jaren geleden begonnen met beleggen; sommigen zijn zelfs all-in gegaan.

Harshad Gawde uit Mumbai is zo’n pionier. Gawde, een app- en websiteontwikkelaar, is zowel een investeerder als een cryptominer. Mijnbouw is in wezen een proces van het slaan van nieuwe cryptomunten. Sinds 2014 is hij mijnwerker.

“Toen ik voor het eerst over Bitcoin hoorde, opende het zoveel ideeën”, zei Gawde. “Veel mensen stelden vragen tegen de tijd dat ik [meer over de markt] leerde. Goede apps voor crypto vind je online. Toen ben ik begonnen met bloggen. Ik heb ook een paar jaar een website gerund.”

Volgens Gawde kan Bitcoin werken als een compleet banksysteem. “Naast mijnbouw en handel, werk ik nu aan een project – een soort e-commerce website, waar je dingen kunt uitwisselen via crypto’s,” zei hij.

 

Prijzen volgen

Gawde kocht zijn eerste Bitcoin voor $200. Volgens de wereldwijde website voor het volgen van prijzen, CoinMarketCap, werd Bitcoin op 21 december 2021 verhandeld voor $ 48.755. Gawde maakte zijn exacte crypto-rijkdom niet bekend, maar zei dat hij Bitcoin in dubbele cijfers had, Ether in hoge dubbele cijfers en XRB in vier cijfers. Hij is ook begonnen met het kopen van Solana, een van ‘s werelds snelst groeiende crypto-ecosystemen.

 

Toen hij voor het eerst urenlang de markt begon te bestuderen en vervolgens Bitcoin begon te minen, had Gawde moeite om zijn familie te overtuigen van de waarde van crypto. “Ik was altijd al bezig met computers en games”, zei hij. “Toen was ik bijna anderhalf jaar helemaal bezig met crypto-onderzoek. Mijn vader vertelde me altijd dat hij het niet leuk vond dat ik 6-8 uur achter de computer zat en het werk noemde. Maar al snel kon ik hem ervan overtuigen dat ik lakhs roepies per week verdiende.”

 

Onder de indruk stelde zijn vader hem voor aan vrienden die de markt wilden betreden. Dat is het moment waarop Gawde zijn blog begon. Tegenwoordig runt hij de website Getbitcoinready.com, die lekenbeleggers een spoedcursus over crypto biedt. Hij is ook van plan een blog in een regionale taal te starten om zijn bereik te vergroten. In tegenstelling tot vroeger, toen hij zijn eigen machine gebruikte voor mijnbouw, vertrouwt Gawde nu op datacenters en cloud computing. De reden: de rekenkracht om Bitcoins te minen is in de loop der jaren veelvoudig gegroeid.

 

Early bird: Harshad Gawde uit Mumbai kocht zijn eerste bitcoin voor $200.Early bird: Harshad Gawde uit Mumbai kocht zijn eerste bitcoin voor $200.

Akshay Haldipur, met een achtergrond op het gebied van webbeveiliging en een expert op het gebied van digitale marketing, betrad de markt rond dezelfde tijd dat Gawde dat deed. “Bitcoin werd in 2012 voor amper $ 40-50 dollar verhandeld”, zei hij. “Toen ging het alleen maar om het kopen en vasthouden van crypto’s.” Zorgen voor rendement was niet echt een prioriteit voor vroege enthousiasten zoals hij.

Tegen 2017 had Haldipur 77 Bitcoins en belangen in een paar andere cryptocurrencies. Hij zei dat hij momenteel een “goed bedrag” aanhield in Bitcoin, Ether, stablecoins (een type crypto waarvan de waarde is gekoppeld aan externe activa zoals dollar en goud), en NFT’s (niet-fungible tokens, die kunnen worden verkocht of verhandeld) .

“Er zijn drie soorten handelaren: scalpers, swingtraders en langetermijnhouders”, zegt Haldipur. “Ik doe aan scalperen, wat in feite betekent dat ik met zeer grote posities binnenkom en binnen 15 tot 20 minuten weer uitstap. Wat ik in een maand zou hebben gemaakt, maak ik in 10-15 minuten. Dat is mijn strategie.”

Naimish Sanghvi, die het cryptoplatform CoinCrunch oprichtte, is gericht op winst op de lange termijn. Hij leerde over de markt toen hij werkte voor een wereldwijd adviesbureau dat een onderzoek uitvoerde naar blockchaintechnologie. In 2017 begon hij te investeren in crypto.

“Mijn ervaring in het begin was echt slecht”, zei Sanghvi. “Vroeger handelde ik voor slechts 1 tot 2 procent winst. Ik zou geld verdienen en dan alles in één keer verliezen. Het duurde even voordat ik begreep dat het beter isinvestering als een langetermijntroef.”

 

Primaire investeringen

De primaire investeringen van Sanghvi zijn in Bitcoin en Ether. Hij begon te handelen toen Bitcoin rond de $2.500 was. Tegen de tijd dat hij er serieus in begon te investeren, had het $ 10.000 overschreden. Hij zei dat hij nu minder dan 10 cryptomunten in zijn bezit heeft, maar staat open voor het kopen van meer wanneer de prijzen dalen.

 

Sumit GuptaSumit Gupta

De markt voor cryptocurrency in India groeit snel. Tegenwoordig zijn er meer dan een half dozijn beurzen die advertenties weergeven om nieuwe investeerders aan te trekken. Experts wijzen echter op marktrisico’s.

Ten eerste zijn cryptocurrencies extreem volatiel; prijzen kunnen binnen enkele minuten sterk stijgen en dalen. Toen bijvoorbeeld in november het nieuws bekend werd dat de regering een cryptoverbod overweegt, daalden de prijzen van grote cryptocurrencies met 15 procent. Begin december verloren cryptocurrencies nog eens 15 procent.

Prijzen kunnen ook even snel stijgen. veelbelovende cryptomunten kopen is mogelijk online. Toen Tesla-chef Elon Musk aankondigde dat de fabrikant van elektrische auto’s Dogecoin zou accepteren als betaling voor handelswaar op testbasis, steeg de prijs van die cryptovaluta in één dag met 15 procent.

“Crypto is extreem vluchtig”, zegt Haldipur. “Op een aandelenmarkt zit je misschien een hele week te wachten op een beweging van 5 procent; maar in de cryptomarkt vindt een stijging van 25 tot 100 procent plaats in een kwestie van minuten.”

 

Uitwisseling gehacked

Ten tweede bestaat het risico dat uitwisselingen worden gehackt en fraudeurs die met Ponzi-schema’s leuren. “Ik ben vaak opgelicht”, zei Gawde. “Veel cloud-miningbedrijven en -beurzen sloten op een dag gewoon de winkel en gingen er met het geld vandoor. Dus ik doe nu mijn eigen onderzoek. Ik probeer het, test het en als het goed is, zet ik het op mijn website zodat mensen het kunnen gebruiken.”

Dus hoe beveiligen deze crypto-pioniers hun investeringen? “Je houdt geld op beurzen als het een kleine kwantum-geverifieerde beurzen zijn, die worden ondersteund door Amerikaanse regelgeving, enzovoort”, zei Haldipur. “Deze uitwisselingen, zelfs als ze worden gehackt, zullen je geld teruggeven als je een claim indient. Veel mensen gebruiken hardware ledgers, waar u uw sleutels voor uzelf hebt. Er zijn andere dingen zoals portemonnees; dus zelfs als de beurs wordt gehackt, heb je de cryptovaluta in die portemonnee.”

Grondig onderzoek en technische analyses doen voordat u gaat beleggen, is cruciaal, aangezien er nu meer dan 12.000 actieve cryptocurrencies zijn. “Als je hier voor de lange termijn bent, investeer dan gewoon in munten met goede fundamenten, zoals Ether, Bitcoin of Solanos”, zei Haldipur. “Houd ze vast zonder verwachtingen. Zie het als een beleggingsfonds.”

 

Naimish Sanghvi Naimish Sanghvi

Uitwisselingen zoals CoinDCX proberen het bewustzijn van de cryptomarkt op te bouwen, zodat beleggers betere beslissingen kunnen nemen. “Je moet crypto’s niet bekijken vanuit een perspectief om snel rijk te worden”, zegt Sumit Gupta, mede-oprichter en CEO van CoinDCX. “De juiste mentaliteit is om goed geïnformeerd te zijn over het onderwerp en vervolgens een langetermijnaanpak te volgen.”

Gupta had een goedbetaalde baan bij een multinationale onderneming in Japan voordat hij terugkeerde naar India en kocht in het cryptocurrency-ecosysteem. Hij maakte kennis met cryptocurrencies en het gedistribueerde grootboeksysteem in 2014, toen Bitcoin aan kracht begon te winnen. Hij begon zich in 2016 te concentreren op crypto en richtte CoinDCX op met zijn studiegenoot Neeraj Khandelwal in 2018. CoinDCX werd dit jaar een eenhoorn – het heeft $ 90 miljoen opgehaald tegen een waardering van $ 1,1 miljard.

“Er is een enorme interesse onder Indiase jongeren om in deze opkomende activaklasse en technologie te stappen”, zegt Gupta. “Maar wat betreft de vooruitgang in de hele ruimte, heeft India veel in te halen. We vonden dat er een ecosysteem, of een soort van, moest worden opgebouwd. De uitwisseling is een toegangspoort voor Indiase gebruikers om toegang te krijgen tot [de markt], niet alleen om crypto te kopen en verkopen.”

Men zou honderden cryptocurrencies kunnen kopen via beurzen. Maar Gupta vindt dat beleggers zich alleen moeten houden aan die crypto-tokens met een hoge marktkapitalisatie – een praktijk die hij zelf volgt.

 

Van DeFi tot NFT’s tot metaverse, de revolutie van digitale activa herschept de wereld

CBDC’s mogen de bestaande financiële infrastructuur niet ondermijnen. De heersende onzekerheden op het gebied van regelgeving schrikken beleggers niet echt af. Alle ogen zijn nu gericht op de cryptocurrency-wet die in het parlement zal worden ingediend nadat deze door het kabinet is goedgekeurd. Crypto-financiers zeggen dat het voor de overheid erg moeilijk zal zijn om cryptocurrencies helemaal te verbieden.

Ten eerste is de cryptomarkt wereldwijd en draait 24×7. Als cryptocurrencies hier worden verboden, zouden beleggers hun activiteiten eenvoudig verschuiven naar beurzen die in het buitenland zijn geregistreerd en actief zijn. Heel wat investeerders investeren al via dergelijke beurzen. “Crypto’s vallen niet onder de controle van de regering”, zei Gawde. “Om het te verbieden, zullen ze het internet moeten afsluiten – wat onmogelijk is.”

Dus als eerste regelgevende stap willen beleggers dat cryptocurrencies worden erkend als een activaklasse, net als aandelen, beleggingsfondsen of goud. Gupta zei dat degelijke regelgeving het vertrouwen van investeerders zou stimuleren, zou leiden tot de ontwikkeling van de markt op een ordelijke manier en het crypto-startup-ecosysteem zou stimuleren. “Er zijn,” zei Gupta,,duizenden ondernemers die op het hek zitten.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share